Върнатото дете от Болница "Тракия" е било прието при нас въпреки липсата на легла. Това каза за Агенция "Фокус" изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев във връзка със случая на детето, което е получило гърч в неделя, след като е било пренасочено от Болница "Тракия" към Инфекциозната клиника, където е настанено към момента.

"Колегите са го настанили въпреки липсата на свободни легла, това е нещо, за което майката не е споменала. В момента има 6 свободни от общо 25 легла в отделението. Вчера нямаше никакви свободни легла. Аз заставам зад решенията на колегите, че въпреки това, те не са върнали детето. Детето е изследвано с ПСР диагностика, за му се постави коректна диагноза, а не просто да проведем лечение, за да отчитаме някаква дейност. Не е коректно от страна на друго лечебно заведение да се изпращат пациенти в "насипно“ състояние без да бъдат информирани колегите от съответната приемаща болница. Като не могат да го приемат е хубаво да се звънне по телефона и да се поиска консултация на място за оценка, защото ако трябва да бъда коректен в момента имаме дете в тежко състояние, заради такова лечение на грип“, каза проф. Йовчев.

Той бе категоричен, че в момента детето е в сравнително добро състояние, на фона на това, в което е било прието. "За изминалото денонощие, пациентът е имал два пъти температура. Тя спада, но все пак се изискват определени дни за възстановяване. Детето ще бъде в Инфекциозна клиника докато е наложително да се следят показателите и техните външни изражения да покажат необходимост от изписване“, категоричен е проф. Йовчев.

Въпреки твърденията на майката за неадекватно поведение от страна на лекарите, той обясни, че е трябвало тя да изчака, за да стане ясно каква е диагнозата и да бъде взето решение в кое отделение да бъде настанено детето. "Първоначално майката отива в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари, не изчаква реда си, тъй като има много хора, след това отива в частно лечебно заведение, в което я преглеждат. Не знам каква е причината за напускането на детето от това лечебно заведение, но явно не се предлага хоспитализация в другата болница. В резултат, на което детето изпада в състояние на висока температура и е транспортирано на територията на Инфекциозна клиника. До тук нещата са – липса на предложение за хоспитализация от лекуващ или извършващ оценката лекар. След постъпването в болницата, на майката е обяснено, че трябва да му вземат кръв и да се прецени дали става дума за диарични нарушения, тоест ентеровирус, което изисква лечение в друг сектор в Инфекциозна клиника или става дума за грип. Взета е кръв, майката е настанена в столовата на съответната клиника за изчакване на резултатите, те са изпратени до лабораториите и на базата на това се установява, че детето е болно от грип. То е настанено в детски сектор, в който се лекуват пациенти с грип“, каза проф. Йовчев.

Потърсихме позицията и на Болница "Тракия“, която е била първото посетено лечебно заведение и очакваме отговор по случая и от тях.

Рени АТАНАСОВА