В истински празник се превърна откриването на изложбата "УГАР“ на Евгени Серафимов, предаде репортер на "Фокус“. Картините от първото самостоятелно представяне на кюстендилския художник са подредени в недовършената част на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Колкото и обширно да е това място, едва успя да събере всички, проявили интерес към събитието.

25 истории за земята. 25 забравени думи. "УГАР“ е любов, "УГАР“ е 25 удара на сърцето ми. "УГАР“ са разорани картини. Всичко, което знаех за изкуството го обърнах с главата надолу, оставих платната да подивеят и да върнат естественото си плодородие. Тези картини бяха газени, бяха жънати, бяха вършани, бяха започнати и бяха оставени да ги видите пресни - като нова бразда, като стара муша, като забравени синори“, казва за творбите си Евгени Серафимов.

А тази вечер художникът сподели, че УГАР е философия за живота. "Угар е да се трудиш и да не държиш да береш. Защото онези преди нас, на които дължим тази земя, този живот, тази държава, са се прекланяли пред земята. Завръщайки се от дълъг път – първо са целували земята. И те са я усещали, когато са усещали, че тя е изморена – са я разоравали и са я оставяли да си почине. Угар е да се трудиш и да не искаш да береш. До три години орат и не берат. После, когато са се връщали при нея, тя им е давала стократно“, разказа Евгени Серафимов.   

Присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълнение на група "ХърсЪ“, написана специално за изложбата. Красотата беше допълнена и от пърформънс на студио "Дебют“.

Венцеслав ИЛЧЕВ