Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя от 29 март една изложба, която ще обогати ценителите на изкуството с възможността да се потопят в творчеството на едно от големите български имена от втората половина на ХХ век и първото десетилетие на нашия век - Иван Кирков (1932-2010). Артист с огромна творческа активност, с вкус към експеримента и промяната, промислен творец и буден гражданин, проф. Кирков оставя ярка следа във пластичната култура на нашето време - не само със своите творби, но и с възпитаването на поколение български художници в дух на свободна изява и творческа независимост.

За щастие на гражданите на морската столица една от големите колекции на негови произведения е собственост на варненската Галерия 8 - първата частна галерия у нас след промените. Изложбата включва живопис, рисунки и графика от всички творчески периоди на автора - 110 произведения от 1965 г. насам.

Иван Кирков е роден през 1932 г. в Асеновград. През 1955 г. завършва Художествената академия в София със специалност “живопис" като учи при проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. От 1957 г. участва в общи художествени изложби. През 1961 г. на Първата национална младежка изложба картината му "До морето“ е отречена от официалната критика и около нея възниква обществена полемика. Преподавател е в Академията, от 1974 - доцент, от 1985 - професор. Сред учениците му, свързани с Варна, са Веселин Начев и Петко Петков.

Първата му самостоятелна изложба е през 1969 г., неговите творби присъстват във всеки сезон на варненската Галерия 8 - първата частна галерия в България след промените.

Работи в различни области и жанрове – живопис, плакат, сценография, монументално изкуство. Рисува множество портрети, илюстрира редица книги. През 1965 – 67 г. работи като сценограф за Сатиричния театър.

Като сценограф работи и в Общински театър "Възраждане“, има постановка и на оперен спектакъл.

През 70-те и 80-те години на ХХ век създава монументални и декоративни творби. Носител на множество награди, сред които 1959 – бронзов медал за живопис на СБХ, 1969 – първа награда за илюстрация, 1976 – наградата на София. Удостоен е с държавното звание “заслужил художник". Откриването на изложбата е на 29 март от 18:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна на ул. “Л. Каравелов" 1.