Великотърновецът Калин Василев, който е създател на организацията за активен и здравословен начин на живот TarnovoRuns, спечели европейската награда #BeActive, предаде кореспондент на "Фокус“. Старостоличанинът бе отличен от Европейската комисия в категория "Местни герои“. Призът си той получи на официална церемония в Брюксел, като наградата му връчи Илиана Иванова – комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Калин бе категоричен, че това не е лично негова награда, а заслугата е на всички негови помощници и последователи.

"Момент, който да запомня, не само за себе си, но и за всички нас! Ние сме "Местните спортни герои“ 2023 за цяла Европа! Тези редки случаи са наистина специални, защото ни държат на земята и смирени. Те ни напомнят от къде сме започнали и къде можем да стигнем, ако не се откажем да мечтаем и да правим. Тази награда не е отражение само на личните ми усилия, а празник на колективните усилия и вярата в споделената ни визия за българското здраве. Всички сме вдъхновени да продължим да се стремим към по-добри вътрешни и външни светове. Това признание носи със себе си отговорност да го изплатим напред и да насърчим другите да се осмеляват. Всеки ден се събуждаме и си мислим "Да вървим! Бъди промяната“, каза още Калин.

Наградите на ЕК отличават отделни личности и проекти, свързани с насърчаването на спорта и физическата активност в цяла Европа. Категориите са "Образование“, "Работно място“, "Местни герои“ и "Между поколенията“. Василев беше отличен за вдъхновяващата си работа, увлякла хиляди българи за по-здравословен и по-активен начин на живот с проекта си "TarnovoRuns“, базиран изцяло на доброволчески и общностен принцип. Четиримата победители получиха по 10 хил. евро, а всеки финалист – по 2 500 евро, с които могат да продължат да развиват общественополезната си дейност.