Ученици от Велико Търново са сред победителите в Националния конкурс "С очите си видях бедата“, организиран от МВР. От Областната дирекция на полицията в старата столица уточняват за Агенция "Фокус“, че 17-годишната Ана-Мария Недялкова от ПГ САГ "Ангел Попов“ се е класирала на второ място  в категорията за деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в системата на предучилищното и училищното образование. В същата категория трето място печели рисунката на 16-годишния Кристиян Ташев от ПГМД – Велико Търново. Творбата на Ана –Мария бе откупена на благотворителния базар от министъра на вътрешните работи.

"Макар 20 години да се провежда под  името конкурс, за мен това събитие е възможност  с  вашия талант да помогнете на много други деца и да покажете нещо много важно – че сте добри хора. Вашето участие в този конкурс вече е победа“, приветства младите художници министър Демерджиев.

За поредна година на тържествена церемония в Националния дворец на децата бяха наградени победителите в международния конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата“. В тазгодишното издание до финалния етап бяха  допуснати над 500 творби на малчугани и младежи от 6 до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха отличени. За пръв път проявата  бе посветена на Международния ден за намаляване на риска от бедствия.

Съорганизатори на конкурса са ГДПБЗН – МВР, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата. Победителите в тазгодишното издание са излъчени от жури под председателството на Националната художествена академия.

До момента от благотворителни продажби за събрани 6 490 лв. - сума, която ще бъде дарена за подпомагане на децата на загинали или пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. След приключването на церемонията също бяха направени много откупки.

Гости на тържеството бяха министърът на вътрешните работи Иван  Демерджиев, зам.-минист news pic 2
© ОД на МВР - Велико Търново
ър Моника Димитрова Бийдчър, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, зам.-главният  секретар на МВР главен комисар  Станимир  Станев,  старши комисар Александър Джартов , директор  на дирекция "Държавен  контрол  и превантивна дейност“ при ГДПБЗН, старши комисар  Красимир Шотаров, директор дирекция "Оперативна дейност“ при ГДПБЗН, представители на БЧК и Фондация "Четири лапи“, педагози, директори на училища, участници и родители.

Международният конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата" се провежда ежегодно от 2002 година. Обявен е за добра практика в превантивната работа с деца и подрастващи от ЕК. Състезанието се реализира с подкрепата на Секретариата на частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа – EUR-OPA. Съорганизатори на инициативата са ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерството на образованието и науката.

Със своите рисунки децата изразяват придобитите знания за взаимопомощ и оцеляване в условията на различни рискови ситуации.