Различни модели на мартеници предлагат търговци на традиционния базар в центъра на Враца, но за поредна година най-търсени са традиционните мартеници, ръчно изработени от естествени материали.

"Търсят се най-вече класически пискюли в бяло и червено, Пижо и Пенда, гривни от естествена вълна и сувенири-амулет с червена чушка, чесън и бели бобчета за плодородна и здрава година“. Това каза за "Фокус“ Теодора Владимирова, която от 20 години изработва и продава мартеници във Враца.   

Символите на пролетта обаче тази година са по-скъпи заради инфлацията, ръст на цените при българските прежди, по-скъпите горива и други. Ако миналата година най-евтините мартенички от 10 броя са стрували левче, то тази година вече се търгуват на цена от 2 лева.

За разлика от Враца, където цените на ръчно изработените мартеници варират от 2 до 9 лева, то абсолютно същите в столицата са двойно по-скъпи, твърди Теодора чийто мартеници от години изкупуват софийски прекупвачи. 

За да излезе на пазара с уникални мартенички Теодора Владимирова и нейното семейството отделят по няколко часа всеки ден в продължение на половин година, а в изработката на пролетните символи освен старание те влагат и много любов, затова и мартениците им са предпочитани от врачани. 

Росица ВАЛЕНТИНОВА