"Топлофикация София" подаде заявлението си за новата цена на топлинната енергия за регулаторен период 2023/24 г, като продължи политиката на търсене на баланс между оптимална за дружеството и социално приемлива за клиентите стойност на предоставяната топлинна услуга, съобщиха от дружеството. И тази година регулаторът не даде указания за използването на конкретни ценови параметри за природния газ и въглеродните емисии, които да бъдат използвани в заявленията на топлофикационните дружества. В предложената от Топлофикация София по-ниска цена 137.55 лв/MWh, която ще влезе в сила от 01.07.2023 г., са отчетени намалените цени за природния газ в Европа, както и ръстът на инфлацията у нас.

Работейки в строго регулирана среда Топлофикация София ще се съобрази с финалното решение на КЕВР. Регулаторът ще се произнесе в срок до 30.06.2023 г., като при постановяване на окончателното решение ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на м. юни 2023 г.

При последваща промяна на цената на природния газ в нормативно установените параметри, Комисията следва да се самосезира и актуализира цената на топлинната енергия.