Заместник-кметът по екология Анести Тимчев лично ще подпиша договора за ползване под наем на 100 декара от разсадника, след като директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев е отказал да сложи подписа си под документа. Това съобщи пред камерата на "Фокус" самият Тимчев.

"След като отказва да подпише договора - нищо, ще го подпиша аз. Иначе утре ще седне пред моята врата и ще каже: "Шефе, да обявим обществена поръчка за 800 000 лева за цветя" - коментира заместник-кметът. 

Тимчев обясни, че администрацията прави всичко възможно да намали разходите и затова е намалена и ползваната площ - от 235 декара на 100 декара. Не може изведнъж да се затвори разсадника и да се премести на ново място, защото сега започва периодът, в който се обработват зелените растения и цветя.

Наемът миналата година е бил 47 000 лв., после е намален на 30 000 лв. Сега общината търси всякакви варианти да се сдобие с подходящ по размер терен за растенията. Надява се Министерство на земеделието да прехвърли безвъзмездно собствеността на земеделска земя в землището на града. Превръщането й в нов разсадник ще струва около 5-6 милиона лева и ще отнеме немалко време. 

Все пак не се изключва възможността Община Пловдив да придобие отново бившия си собствен разсадник, който в момента е в активите на "Пълдин туринвест".

Собственикът на имота и иска да извлече полза от него. "Ще пробваме да го купим" - каза кметът Здравко Димитров, а на въпрос дали и този собственик не извива ръцете на общината, отговори: "Ние гласувахме против акциите на панаира".