За нехуманно отношение към кучетата в пловдивския приют за бездомни животни алармират читатели в сигнал до Агенция "Фокус". В приюта вече се извършват проверки от експерти на Българска агенция по безопасност на храните. За тях потвърди и директорът на ОП "Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев.  

Сигналът е пуснат от представител на организация "Помощ за животните - ДАРА“ Димитрина Титова до редица институции, включително и до Министъра на вътрешните работи, Министъра на земеделието, БАБХ, Районна прокуратура - Пловдив, кмета на Пловдив, областния управител на Пловдив, Европейската комисия в Брюксел.

Зад него стоят и още доброволци, които излагат конкретни случаи, при които са забелязвали груби нарушения на закона за защита на животните и наредба 41. "Куче бива разкъсано и умира след като е пуснато в отдавна сформирана глутница! Куче, което доброволците обичахме и беше социално с хора. За случая са разказвали и служители в приюта. Знаем за още случаи, някои са потвърдени от служители, други ще се опитаме да докажем чрез проверките“, пише още в този сигнал.

Твърди се още, че дори отделни доброволци от групата, която ходи в приюта в неделните дни, мълчат и не смеят да кажат истината.

Агенция "Фокус" се свърза с директора на ОП "Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев. Той ни каза, че дори не е запознат с пълното съдържание на този сигнал. От две седмици в приюта действително се извършват проверки, а той ще говори едва след като експертите излязат със становище. На този етап няма какво да каже. Когато го запознахме с това, което е изпратено до медията ни, той посочи, че голяма част от казаното не отговаря на истината и автоматично се превръща в клевета. Той е готов да даде и пресконференция, когато проверките приключат.

Според него, има два вида хора. Такива, които се опитват да помогнат на животните в приюта по всякакъв начин и такива, които са вечно недоволни и от всичко. Те отричат всичко, дори и хубавите неща, каза Божев.