Центровете Европа Директно имат задачата да работят заедно с медиите, за да достига актуална информация до широката общественост за европейските политики и по конкретни "горещи" теми, също да се осъществява обратна връзка и да се "чува" гражданското мнение. Това заяви на среща с представители на медиите от област Добрич Татяна Гичева, ръководител на Европа Директно Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Кафе Европа" е традиционна среща, на която се обсъждат възможностите за по-добро комуникиране на дейностите и проектите, финансирани от ЕС. Тази година темата е "Национален план за възстановяване и устойчивост - следващо поколение ЕС".

Екипът на Европа Директно Добрич запозна участниците в срещата с източниците на информация за по-бързо и лесно подготвяне на медийните материали по отделните теми. Акцент беше поставен върху Плана за възстановяване на ЕС и дългосрочния бюджет за периода 2021 - 2027 г. Те подкрепят възстановяването след пандемията от COVID-19 и инвестициите в екологичния и цифровия преход.

В общия бюджет са включени многогодишната финансова рамка и инструментът Next Generation EU. От бюджета на NGEU 90% е сумата, която е предвидена за механизма за възстановяване и устойчивост. Нейната стойност е 723,8 млрд. евро общо за Европейския съюз. "Добре знаем, че всяка една държава членка за да може да получи средства, трябваше да подготви план, който минава одобрения. За България се подготвя и втори вариант. След одобрение започва превеждането на средства, които са разделени както на грантове, така и на средства за отпускане на кредити. Основната цел на механизма е да се постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. и да изведе Европа на пътя на цифровия преход като заедно с това се създават работни места и се стимулира икономическия растеж", подчерта Татяна Гичева. 

През май тази година ЕК направи предложение да се направят изменения в регламента към механизма за възстановяване и устойчивост заради войната в Украйна. Налага се добавяне на специални глави REPowerEU. В рамките на този план от следващата година всяка държава членка на Общността ще може да предоговаря своя план за възстановяване и устойчивост. 

"Не бива да забравяме, че Планът за възстановяване и устойчивост представлява един договор между всяка отделна държава членка и Европейската комисия (ЕК). Като такъв той има своите клаузи, които следва да се изпълняват от двете страни", допълни Татяна Гичева. План  REPowerEU е за сигурна и устойчива енергия на достъпни цени в Европа. 

Предвидено е увеличаване на инвестициите в климатичната и цифровата трансформация. По отношение на интегриране на климатичната проблематика целта е 30% от общите разходи по програмите. Увеличен е бюджетът по Програма "Цифрова Европа" и за Механизма за свързване на Европа. 

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният стълб на плана за възстановяване на Европа - Next Generation EU, осигурявайки финансова подкрепа за страните от ЕС за смекчаване на социалните и икономически последствия на кризата, свързана с COVID-19. 

Жулиета НИКОЛОВА