Симфоничен концерт с млади таланти от НУИ "Добри Христов“ - Варна ще се състои днес - 17 май. Под палката на маестро Кръстин Настев възпитаниците на легендарното Музикално училище ще бъдат солисти на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, съобщиха от училището.

На сцената от 19:00 часа ще се състои очакваният с много вълнение от ученици и родители Годишен симфоничен концерт с участието на изявени таланти от НУИ "Добри Христов“. Събитието продължава традицията на сътрудничество между Варненската опера и Националното училище по изкуства.

В репертоара на младите музиканти присъстват разнообразни откъси от творби както на класици като Бах и Шостакович, така и на съвременни творци, като преобладават произведения на композитори от Романтизма. Ще имаме удоволствието да слушаме изпълнения на пианистите Борис Иванов, Елица Николова и Мария Янева, флейтистката София Иванова, кларинетиста Андрю Младенов и виолистката Пламена Павлова. В концерта е включена и пиеса за два акордеона, която ще изпълни Станислав Николов в акомпанимент на преподавателя си Веселин Иванов. В програмата присъстват добре познати произведения като любимия на меломаните Концерт за пиано от Григ, както и по-рядко изпълнявани на варненска сцена творби като Концерт за виола от Форсайт.

Можем да определим този симфоничен концерт като своеобразен образователен проект, защото идеята му е не само да представи възможностите на учениците, но и да се реализира като съвместно начинание на деца и възрастни, в което младите надежди се научават каква е спецификата на работата с оркестър, споделя диригентът Кръстин Настев.