Един от водещите детски хирурзи на Варна, днес празнува своя 60-ти рожден ден, научи "Фокус". Toва е доктор Румен Христов, началник отделение "Детска хирурсгия Варна" в МБАЛ "Света Анна". 

Доктор Христов завършва медицина в МУ – Варна през 1989 г. със специалности "Обща Хирургия“ и ,,Детска хирургия“. Дълги години е началник на отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна" в морската столица и Републикански консултант по "Детска хирургия“. 

Въпреки че може да практикува в цял свят, той избира България, Варна и Детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна-Варна". За своята 34 годишна практика, той е оперирал и спасил хиляди деца.

Описват го като обикновен човек, скромен, мил и дружелюбно  и винаги усмихнат.

"Представете си новородено бебе, а сега си представете бебето да е колкото малка бутилка от 500мл, а сега си представете да се събира във Вашата шепа, а сега идва и момента да си представите, че това бебе няма стомашна стена........ Той няма нужда да си представя, защото той го преживява! Той е човека, който сяда, слага си очилата и започва да оперира, да шие и да СПАСЯВА живота на бебето! И го прави! Да, прави го и то брилянтно!", написа емоционално Владислав Николов, основател на "Аз Вярвам и Помагам".