Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от състава на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, който осигурява 31-вата българска антарктическа експедиция, отплава от Южния залив на остров Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база "Св. Климент Охридски“. Той се отправи по обратния път към България в 01:30 часа на 5 март местно време (06:30 часа българско време). Това съобщиха от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна.

Корабът качи на борда си последните 26 български антарктици, които извършиха подготовка по зазимяване на базата. Различна техника, оборудване и провизии бяха складирани, за да не бъдат изложени на суровите метеорологични условия в Антарктика по време на настъпващата зима там.

От остров Ливингстън НИК 421 се отправи към Пунта Аренас в Чили. Там ще остави екипа от българските антарктици, които ще се приберат в България със самолет. От чилийското пристанище корабът ще отплава обратно през Магелановия проток към Мар дел Плата в Аржентина. След преминаването си през Атлантика, Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно море, "Св. св. Кирил и Методи“ ще пристигне във Варна след средата на април.