Състав на Добричкия районен съд уважи искания на Районната прокуратура и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на двама мъже от Варна, обвиняеми за това, че в съучастие, противозаконно са отнели чужда движима вещ – лек автомобил, след увреждане на ключалката на превозното средство, с намерението да го присвоят без знанието на собственика му. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Един от тях – И.М., извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като бил осъждан за същото деяние през 2017 година и търпял наказание "лишаване от свобода“ за срок от 6 години и 7 месеца. news pic 2
© АП - Варна
 45-годишният мъж и неговия съучастник Н.И. (39 г.) са задържани на 17 декември 2022 година след операция, проведена от служители на ГДНП при МВР.

Двамата мъже са установени на АМ "Хемус“ в района на тунела "Витиня“. Н.И. управлявал лек автомобил "Мерцедес“, станал обект на кражбата на 14 декември в село Кранево, чиито регистрационни табели били подменени. И.М. управлявал друг автомобил, който играел ролята на "пилотен автомобил“. Идеята била първият да предупреждава втория за полицейски постове и възможни опасности по пътя към София, където трябвало откраднатото превозно средство да бъде продадено. 

В хода на работата по случая са извършени претърсвания на адреси и автомобили във Варна, от където са двамата обвиняеми. Намерени са и иззети инструменти за отваряне на автомобили, устройства за стартиране на двигатели, заглушител на GPS сигнали и други приспособления за извършване на незаконната дейност.

И.М. и Н.И. са задържани първоначално по ЗМВР, привлечени в качеството им на обвиняеми и задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Към настоящия момент те са задържани под стража.

Определенията на Добричкия районен съд подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града.