Кражбите на скъпи коли в област Добрич от този месец - от 14 декември в с. Кранево, преди седмица и половина в Добрич и опит за кражба в Балчик, са причина да бъде осъществена специализираната полицейска операция с участието на служители от Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на МВР в Добрич, Варна, Бургас и Шумен. Това съобщи на брифинг в Районна прокуратура - Добрич директорът на ОД на МВР в добруджанския град старши комисар Цветан Пировски, предаде репортер на Агенция "Фокус"

На 16 декември сигналът за кражба на мерцедес от с. Кранево е подаден към ГД "Национална полиция". Започва денонощен мониторинг и се установява, че лек автомобил със сходни белези като тези на откраднатия в курортното село се движи по автомагистрала "Хемус" като пред него има пилотиращ автомобил. Веднага е създадена организация и е планирано специализираните органи да задържат лицата в един от тунелите, което се случва малко по-късно.

В 6:30 ч. откраднатият автомобил влиза в един от тунелите, там му е преграден пътя при много добра организация, без повреди по автомобилите и без ранени, подчерта ст. ком. Пировски и допълни: "Имаше данни, че лицата са особено агресивни и няма да спрат, ако са на открита площ и биха могли да избягат по черни пътища и т.н.". След задържане на мерцедеса пилотиращият автомобил е направил опит да избяга, но след около километър и половина и кратко преследване е задържан. Лицата в него са направили опит да изхвърлят заглушаващо устройство за GPS-сигнал, така наречената "тапа". 

На адресите във Варна, обитавани от мъжете, са открити устройства за отключване на автомобили и електронни устройства за стартиране двигателя на автомобили. Мъжете са конвоирани до полицията в Добрич. Единият е направил пълни самопризнания. Предстои работата по доказване на останалите престъпления. Това са опитът за кражба на скъпа кола в Балчик няколко дни по-рано, на същия модел мерцедес, както и на още един в Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА