Много красиво и палаво същество, свързано с острова на Робинзон Крузо, отпразнува рожден ден във Варна.

Вчера още от ранните часове на деня зацари въодушевление и приповдигнато настроение в местообитанието на носатите мечета във варненския зоопарк. Поводът бе парти за рождения ден на едното от тях, което носи екзотичното име Ананас, научи "Фокус".

Имаше празнична почерпка за всички приятели на рожденика, който навърши 1 годинка! Любимите лакомства на носатите мечета са ябълки, моркови, сурови яйца, хляб и пилешко месо.

Носатото мече или южноамериканско коати е хищник от семейство Енотови, населяващ Южна Америка. Практически се среща във всички страни на континента с изключение на Чили. В последната страна обаче видът също се среща, след като е интродуциран на тикоокеанския остров Робинзон Крузо, част от територията на Чили.

Островът Робинзон Крузо, до 1966 г. известен като остров Más a Tierra (Близо до земята), е най-големият остров от архипелага Хуан Фернандес, който е под чилийски контрол. Разположен е на 674 km западно от Южна Америка в южната част на Тихия океан. Архипелагът се състои от 3 острова – Робинзон Крузо, Алехандро Селкирк и малкия остров Санта Клара.

Тук е мястото, където морякът Александър Селкирк е бил изоставен през 1704 г. и е прекарал 5 години в абсолютна самота. Смята се, че той е вдъхновил Даниел Дефо да напише класическия роман Робинзон Крузо. Съобразявайки се с литературните асоциации, свързани с острова, през 1966 г. правителството на Чили го преименува на остров Робинзон Крузо.

Носатите мечета са дневни животно, които живеят както по земята, така и на дърветата. Членовете на групата произвеждат меки пищящи звуци, а сигналните звуци са различни. Когато прозвучи знак за опасност обикновено представителите се катерят по дърветата или падат на земята и се разпръзкват в различни посоки. Представителите на вида обикновено спят по дърветата. 

Варненският Зоопарк работи от 9 ч. до 18 часа всеки ден.