Четири общини и половина от Великотърновска област вече са без вода. Причината е огромна авария на довеждащия водопровод от язовир Йовковци, предаде кореспондент на "Фокус“. Управителят на ВиК "Йовковци“ Илиян Илиев уточни, че все още е възможно на отделни места да има вода, но като цяло водоподаването за общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и части от Елена е спряно в 2:00 часа тази нощ.

"Една авария никога не е желана, никога не идва на време и на подходящото място. Проблемът, както вече съобщихме, е по довеждащия водопровод от язовир Йовковци, така че всичко което се захранва от там остава без вода в рамките на целия ден. Надяваме се аварията да бъде отстранена в рамките на деня, взели сме необходимите мерки. Предполагам, че ако всичко върви по план, утре до обяд водоподаването ще бъде възстановено“, допълва Илиев.

Причината за голямата повреда вероятно е остарялата ВиК мрежа.

Официалното съобщение е, че водата ще бъде пусната до 12:00 часа утре, но специалистите се надяват да отстранят аварията по-рано.

От ВиК съобщават за проблема, веднага след като научават за него, но той е толкова сериозен, че решаването му не търпи отлагане. Въпреки това ръководството на дружеството решава да даде ден време на хората, за да могат да се запасят с питейна вода. РЗИ излязоха с препоръки към хората и бизнеса.

Извиняват се отново на хората за причиненото неудобство.