Специални мерки, които да предотвратят възникването и разпространението на чревни и други заразни заболявания сред населението заради безводието в Търновска област, препоръча РЗИ, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта им е и да органичат хигиенно-епидемиологичните неблагополучия в обектите с обществено предназначение.

За детските заведения, училищата, болниците и социалните институции трябва да се осигури резервна питейна вода за приготвяне на храна, хигиенни и други нужди.

"В заведенията за обществено хранене, в които няма течаща резервна вода, да се ограничи предлаганият асортимент, като се преустанови приготвянето на ястия (готвени ястия), изискващи предварителна подготовка на продуктите; да се използват прибори и чаши за еднократна употреба“, казват още специалистите от Здравната инспекция.

В организираните колективи трябва да се осигури бутилирана минерална или трапезна вода за пиене.

"Обектите с обществено предназначение, включително и заведенията за обществено хранене да преустановят дейността си, ако не могат да спазят горепосочените изисквания“, пише още в препоръките.

Хората не трябва да пият вода от местни градски или селски чешми, тъй като обикновено е с лоши микробиологични показатели. Препоръчителна е употребата на бутилирана минерална или трапезна вода за пиене. При невъзможност за закупуване на бутилирана вода може да се използва преварена вода за пиене.

"След възстановяване на водоподаването след авария във водопроводната мрежа водата да се източва до избистряне, преди използването и за пиене и други цели“, препоръчват още от РЗИ.