Варненският окръжен съд призна за виновен Мирослав Т., за това че извършил грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил за това сила.

Мъжът има богато криминално минало, като е осъждан многократно за кражби. През ноември 2021 г. изтърпял последната си тригодишна присъда. Живеел в Обзор, но обикалял страната. На 31 юли миналата година, във Варна, 40-годишният Мирослав минавал край денонощен магазин на бул. "Осми приморски полк“ и се заговорил с няколко мъже. Единият от тях имал рожден ден и черпел приятелите си. Почерпили и подсъдимия, след което компанията се разделила. Прибирайки се, рожденикът седнал на една пейка, а малко по-късно към него се доближил Мирослав Т. Опитал се ловко да отнеме чантата на мъжа, но той усетил движенията му и го хванал за ръката. Подсъдимият издърпал със сила чантичката и побягнал, като успял да отнеме намиращите се в нея телефон, ключове, сумата от 800 лева и 50 евро, всичко на стойност 1029,79 лева, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна.

Делото срещу Мирослав Т. приключи в един ден, след като пред съда той призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и пожела делото да протече по правилата на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът е задължен да намали с 1/3 размера на наказанието "лишаване от свобода“, което е наложил.

Варненският окръжен съд прецени, че подходящото наказание, което следва да търпи Мирослав Т. е "лишаване от свобода“ в размер на 6 години, което беше намалено с 1/3 до 4 години и следва да бъде търпяно при първоначален "строг“ режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.