Апелативен съд – Бургас потвърди определение, с което спрямо Ж. К. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“. Той е привлечен по обвинения за участие в престъпно сдружение и за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери.

Според държавното обвинение в началото на 2024 г. Ж. К. се сговорил със С. Т. и Х. К., да вършат в страната престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода повече от 3 години и с тях се цели да се набави имотна облага, а на 6 юли 2024 г. във Варна, в подземен паркинг на магазин "Кауфланд“, в лек автомобил "Фолксваген Кади“ в съучастие със С. Т., като съизвършител, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества– коноп (канабис, марихуана), с общо нетно тегло 11 006,12 грама, на обща стойност от 220 122,40 лева. Първото престъпление е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години, а за второто се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Според апелативните съдии, събрания до момента доказателствен материал позволява да се направи обосновано предположение, че Ж.К е съпричастен към престъпните деяния, за които е привлечен като обвиняем, както и че е налице опасност да се укрие или да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Тя се обосновава от високата степен на обществена опасност на деянията, механизма на извършване, наличие на съучастие при извършване на престъпленията, планираност, координираност и конспиративност. Въззивният състав и  приел, че единствена законосъобразна и адекватна мярка за неотклонение на обвиняемия към настоящия етап от воденото разследване е мярката "задържане под стража“ и е потвърдил съдебния акт на първата инстанция.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.