Един в ареста, един от дома си да не излиза и един на свобода. Това реши Софийският апелативен съд след като разгледа обжалваните мерки за задържане на тримата задържани за наркооранжерия в столичния квартал "Орландовци".

Ето какви са мотивите на съда, за да вземе това си решение:

ВЧНД 706/2024 на САС – Определението на СГС по отношение на Валентин С., Владимир Я. и Алекс С., обвинени за държане и отглеждане на растения от рода на конопа в кв. Орландовци, гр. София, бе отменено в частта, с която на обвиняемите Владимир Я. и Алекс С. са взети мерки за неотклонение "задържане под стража“.

По отношение и на тримата обвиняеми са повдигнати обвинения за това, че в условията на съучастие като съизвършители са държали високорискови наркотични вещества (коноп), както и че са отглеждали растения от рода на конопа.

Съдът счита, че на този ранен етап от разследването, събраните доказателства по отношение на обвиняемия Алекс С. не са в достатъчна степен, за да бъде направено обосновано предположение, че той е държал високорисковите наркотични вещества, тъй като по делото няма данни той да има трайна връзка с адреса, на който е бил задържан.

Колкото до обвинението му за отглеждане на растения от рода на конопа, то съдът намира, че с оглед оскъдните данни по делото относно евентуалната съпричастност към деянието, младата му възраст и чистото му съдебно минало, то адекватна мярка за него се явява "гаранция в пари“ в размер на 1000 лв.

По отношение на обвиняемите Владимир Я. и Валентин С. съдът намира, че са налице данни двамата многократно да са посещавали адреса, където са били задържани и на този ранен етап от разследването, може да бъде направено обосновано предположение, че двамата обвиняеми са държали и отглеждали значително количество високорисково наркотично вещество.

Тък като по отношение на Валентин С. са налице данни, че именно той е стопанисвал адреса, на който са намерени наркотичните вещества и с оглед данните за друг, стопанисван от него адрес, на който са открити наркотични вещества, то към настоящия момент адекватна мярка за неотклонение се явява задържането под стража.

По отношение на Владимир Я., който не е във фактическо владение на адрес, на който е бил задържан, но го е посещавал многократно, то според съдът адекватна мярка за неотклонение се явява домашния арест.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба или протест.