Огромна по мащабите си оранжерия за марихуана и високотехнологична лаборатория за преработката ѝ разкриха столичните полицаи.

Лабораторията се намира в триетажен имот в столичния квартал "Орландовци" в непосредствена близост до училище, а на цялата улица в момента се усеща тежка миризма на марихуана, видя репортер на "Фокус".

По сигнала, получен в началото на годината в ГД "Национална полиция" и служителите са провели значителен обем на информация. Тази сутрин е сигнализирано, че задържаните трима души ще дойдат да положат грижи за растенията. Иззети са над 2700 растения и суха листна маса. Задържани са трима на възраст между 23 и 60 години, единият е криминално проявен", съобщи през медиите директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

Хората в квартала не са усетили миризмата, точно защото е била високотехнологична лаборатория, с много хубави филтри и те не са позволили миризмата да се усеща при съседите. Налице са и двата състава на престъпление - и разпространение и отглеждане.

Софийска градска прокуратура е уведомена незабавно и са проведени незабавни действия. Количествата са големи и очевидно за по-едри купувачи.

Зам.-градският прокурор на София Иво Илиев уточни, че ще бъдат образувано съдебно производство за отглеждане на наркотични вещества - в случая на коноп, както и за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Извършени са претърсвания и изземвания, в рамките на 24 часа материалите ще бъдат докладвани в СГП и наблюдаващият прокурор ще прецени какви обвинения да повдигне на лицата и дали ще бъде поискано задържаното им до 72 часа.

Тепърва ще се изяснява дали са част от организирана престъпна група или са действали в рамките на обикновено съучастие. Ще се установява дали са действали и с цел контрабанда в други държави. Също и дали са го продавали количествата на едро на някой друг или са го пласирали сами на улицата.

Със сигурност обаче са "поддържали" реколта, тъй като растенията са на различна възраст.