Окръжен съд – Стара Загора, в проведено разпоредително заседание, прекрати съдебното производство по наказателно дело от общ характер, по което подсъдим е 59-годишният Д. К., предаде репортер на "Фокус". След изслушване становищата на страните по въпросите, които съгласно закона се обсъждат в разпоредителното заседание, и след проведено тайно съвещание, съдът прекрати съдебното производство и върна делото на Окръжна прокуратура – Стара Загора за отстраняване на съществени нарушения на процесуалните правила.

По изложени в определението си подробни мотиви, съдът прие, че внесеният обвинителен акт е съставен в нарушение на Наказателно процесуалния кодекс, тъй като изложената в същия обвинителна теза не е развита по начин, позволяващ ефективното упражняване на право на защита.

Спрямо подсъдимия е повдигнато обвинение за това, че на 11.11.2022 г. в с.Бузовград, община Казанлък, при управление на лек автомобил, е нарушил Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 14-годишно момче, като деянието е извършено в пияно състояние – концентрация на алкохол в кръвта – 1,60 промила, установено по надлежният ред, и след деянието е избягал от местопроизшествието.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 7- дневен срок.

Тази сутрин в 9.00 часа пред Окръжния съд се събраха близки и приятели на Иван Седмаков, за да протестират и да се борят за справедлива присъда.