Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на "Европейски пътища“ АД срещу решение на РИОСВ – Пловдив за прекратяване на процедурата за извършване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Това решение блокира инвестиционното намерение на фирмата да получи удължаване с 25 години на концесията на кариера "Белащица- участък Юг“. Определението обаче не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, предаде репортер на "Фокус".

"Европейски пътища“ АД подаде жалба в Административния съд против решението на директора на РИОСВ-Пловдив от 2022 г., с което се прекратява започналата процедура по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. В жалбата се твърди, че оспореното решение е постановено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалните разпоредби и при неспазена форма и правила. Претендира се оспореното решение да бъде отменено и да се дадат подробни указания на административния орган за продължаване на производството по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда, в т.ч. и съвместната процедура по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони. Според директора на РИОСВ – Пловдив жалбата е неоснователна.

На 31 януари 2022 г. "Европейски пътища“ АД депозира в екоинспекцията уведомление за инвестицонно предложение за удължаване с 25 години срока на концесия за добив от находище "Белащица – участък Юг“. РИОСВ – Пловдив изпраща на 14.02.2022 г. уведомлението за становище на Министерство на енергетиката за изясняване на датата, на която изтича договорът за предоставяне на концесия, открита ли е процедура за удължаване на срока на концесията и на какъв етап е процедурата, необходимо ли е изготвяне и одобряване на нов цялостен проект за експлоатация.

Едновременно с това е изпратено уведомление до Басейнова Дирекция Източнобеломорски район (БДИБР), за становище относно допустимостта на инвестиционното предложение спрямо режимите, определени в утвърдени планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения.

Уведомрления са изпратени до кмета на Община "Родопи“ и до кмета на село Белащица за осведомяване на населението. В отговор кметът на общината Павел Михайлов изрично посочва, че инвестиционното предложение е недопустимо, нецелесъобразно и необосновано и възразява срещу реализацията му. Подчертава, че Община "Родопи“ съвместно с ВиК Пловдив са стартирали процедура за осигуряване на алтернативни водоизточници за допълнително водоснабдяване на с. Белащица и възможности за включване на съществуващите три извора обединени под общо име КЕИ "Калоян дере" 1,2 и 3 в съществуващата мрежа на селото. В писмото е посочено, че проектът за санитарна охранителна зона около водоизточниците е входиран за разглеждане и утвърждаване в БДИБР. Изразено е становище за недопустимост и от гледна точка на кумулативното влияние, което ще окажат трите инвестиционни предложения за кариери в землището на с. Белащица.

Срещу искането за удължаване на концесията се обявяват граждани, които са направили възражения в РИОСВ-Пловдив. В тях се твърди, че инвестиционното намерение ще продължи унищожаването на природата в посочения район чрез замърсяване на въздуха и водите, ще продължи нанасянето на непоправими вреди на флората и фауната в района. Сочи се още, че в непосредствена близост съществуват питейни водоизточници, карстови извори, жилищни сгради. Изложени са още конкретни оплаквания.

През септември 2022 г. от БДИБР информират, че кариерата попада в рамките на пояс II-ри (общ с пояс III-ти) на СОЗ около КЕИ "Калоян дере 1" и КЕИ "Калоян дере 2" в землището на с. Белащица за обществено питейно-битово водоснабдяване. В заповедта на Директора на БДИБР се казва, че в пояс II -ри (общ с пояс III-ти ) на санитарно-охранителната зона се забранява добив на подземни богатства. В становището на БДИБР до съда се посочва, че находището на мрамори попада в зона за защита на водите, определена като подземно водно тяло – карстови води в Централно-Родопски масив, обявено за питейно подземно водно тяло.

В резултат РИОСВ – Пловдив прекратява процедурата за ОВОС. Административният съд намира, че оспореното решение на директора на екоинспекцията съответства на материалния закон и отговаря на целта на закона, а жалбата на "Европейски пътища“ АД е неоснователна и се отхвърля. Дружеството е осъдено да плати дължимите разноски в размер на 200 лева.