Нова сграда ще бъде построена за нуждите на Математическата гимназия във Варна. Това стана ясно на пресконференция в Общината, дадена от кмета на града Иван Портних, предаде репортер на "Фокус".

Новата МГ "Д-р Петър Берон" ще се ситуира в района на Техникумите - между бул. "Цар Освободител" и ул. "Магнолия". През 2019 година по предложение лично на кмета Портних Министерският съвет заделил 14 декара там. Общината добавила още и така целия парцел за нуждите на Математическата гимназия станал 22 дка. През 2020 година кандидатствахме по Националния план за възстановяване и развитие за финансиране. За съжаление обаче нито един варненски проект не бе допуснат. През тази година заложихме средства за изработване на технически проект, стана ясно от думите на Иван Портних.

На пресконференцията днес присъства и директорът на Математическата гимназия, и председателят на фондация "МГ д-р Петър Берон". По инициатива на неправителствената организация архитектурно бюро от Австрия, собственост на Riegler Riewe, изработило иновативната и модерна концепция. Тя бе представена лично от специалиста на пресконференцията днес. Бюрото е проектирало множество обществени сгради, сред които университети, летище и др.

Мястото, определено за новия дом на МГ, в момента е джунгла. Предвиждаме запазване на голяма част от зеленината, обясни специалистът от Австрия. Според идеята там ще бъдат изградени 5 отделни сгради, с топла подземна връзка между тях. На покрива на 3 от тях ще бъдат монтирани слънчеви панели. На покрива на последната ще бъде обособена открита спортна площадка. В двора ще бъдат ситуирани 2 игрища. Идеята е те да се ползват и от учениците, и от обществеността. Четири от сградите ще бъдат 4-етажни. Ще има отворени класни стаи, големи помещения, а някой от тях ще имат и балкони. В сградите ще има вътрешни вити стълби.

Идейният проект бе предоставен на Община Варна. Надяваме се, той да послужи за добра основа за реалния такъв. Процедурата за изработването му ще бъде отворена до 10-ина дни, обясни кметът на Варна. За него са предвидени 1 млн. лева. Строежът на новия дом на Математическата гимназия ще струва 60 млн. лева. Разгърната застроена площ ще е 30 000 квадратни метра, стана ясно на пресконференцията, дадена от кмета Иван Портних в сградата на Община Варна.