Апелативен съд – Пловдив потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Р. Т. от Асеновград.

Срещу Р. Т. са повдигнати две обвинения – за опит за убийство и за незаконно притежаване на оръжие. На 16.12.2022 г. в Асеновград, при възникнал конфликт между два враждуващи рода, и въпреки наличието в квартала на полицейско присъствие, Р. Т. прострелял М. И. в гръдния кош с боен пистолет. Пострадалият е бил откаран в болница, където е претърпял животоспасяваща операция.

Делото в Апелативния съд е образувано по жалба на обвиняемия, който твърди, че пистолетът не е негов и не е автор на прострелването.

След като се запознаха с жалбата, с доказателствата по делото и изслушаха доводите на страните, апелативните съдии прецениха, че има показания на очевидци, които твърдят, че автор на деянието е задържаният Р. Т.

Според съда не е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на задържания към престъплението, в което е обвинен. По делото е налично и заключение на физико-химическа експертиза, от която се установява, че по дрехите и по ръцете на обвиняемия, са намерени микрочастици, които по състав съответстват с частиците, установени в цевта на пистолета, иззет от местопроизшествието, с който са били възпроизведени изстрелите.

И двете обвинения са за тежки умишлени престъпления, като наказанието за опит за убийство е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съдебното минало на Р. Т. е обременено, тъй като от свидетелството му за съдимост е видно,че е бил съден преди последното му деяние. За това съдът прецени, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност да извърши престъпление.

Определението на Апелативния съд е окончателно.