Стотици отбелязаха празника "Кюстендилска пролет“, предаде репортер на "Фокус“. Началото на празника започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отци от Кюстендилска духовна околия. Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов приветства жителите и гостите на града. Той посочи, че "Кюстендилска пролет“ е бяла лястовица, която оповестява в цяла България, че идва пролетта.

"Честита пролет, Кюстендил. Радвам се да видя такъв пълен площад, толкова пъстър, толкова цветен и толкова много усмивки сред вас. "Кюстендилска пролет“ е бялата лястовица, която оповестява в цяла България, че идва пролетта. Кюстендилска пролет за мен лично е кюстендилската нова година, защото ние сме единствените, които честват и отдават почит към този празник от незапомнени времена. Дълбок поклон пред всички вас“, обяви при приветствието си към кюстендилци кметът на града инж. Огнян Атанасов.

Програмата продължи с шествие към лесопарк "Хисарлъка“, а на сцена "Базиликата“ се състоя ритуала по предаването на символите на града. Новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет“ Леа Йорданова, нейните две подгласнички Нилана Колевска и Милана Станкова зарадваха кюстендилци с много цветя, усмивки и снимки за спомен.

Беше посочено, че девойка "Кюстендилска пролет“, със своята чистота, хубост, младост е олицетворение на пролетта. Тя събира в себе си качества, присъщи на майката земя, на възраждащата се природа.

На сцена "Базиликата“ в лесопарк "Хисарлъка“, по стара традиция, новоизбраната девойка получи символите на града – минералната вода, плодовете и хляба.

"Честита пролет, Кюстендил! Бъдете здрави, искащи, можещи и успяващи. Бъдете обичани и обичащи, усмихнати и винаги с пролетно настроение в душите си“, пожела на всички Леа Йорданова.

Тържествата продължиха с празнична програма с участието на любимата група на малки и големи – "Тоника СВ“, обичаните от публиката "Виво Монтана“ и кюстендилският Фолклорен ансамбъл "Родолюбие“. На площада в Кюстендил беше организирано цветно изложение, а малките гости на празника имаха възможност да се включат в детски работилници.