Първата по рода си книга за деца, посветена на Георги Раковски, създаде Столична община, съобщиха от Пресцентъра на институцията. Изданието представя в 36 страници с текст и илюстрации личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение, разказва за ролята му в борбата за свободата на България, за изграждането на националното самосъзнание.

Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове. Инициативата на Столична община е водена от идеята на най-малките читатели да бъдат представяни реални герои от историята на България. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училища и библиотеки в София, екземпляри от нея ще отпътуват и за български училища в чужбина.

На 16 юни (четвъртък) от 11.00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков“ №4А) заместник-кметът Мирослав Боршош, Зорница Христова, Ясен Григоров и Андрей Младенов ще представят книгата "Раковски супергерой“.

"Имаме в миналото си истински герои, по-смели и могъщи дори от фантастични образи като Батман и Супермен, за които децата ни трябва да знаят! Историята ни не трябва да е само задължителен предмет в училище, а атрактивна тема за малките читатели от най-ранна възраст. Така се изгражда национално самочувствие и се величаят образи, които да са пример в живота! В днешното време имаме спешна нужда от припомняне на делото и жертвоготовността на предците ни.“, каза по повод премиерата на изданието заместник-кметът на София Мирослав Боршош. "Благодарни сме на Марин, Зорница и Ясен, както и на малкия Андрей, че станаха наши съмишленици. Надяваме се, че нашето общо вдъхновение ще зарази и младите читатели!“, добави заместник-кметът.

"Работата по книгата започна през 2021 година, когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Г. С. Раковски. Поканихме Марин Бодаков да я напише. Той веднага предложи Раковски и неговата героична история да бъдат представени в диалог с неговия малък приятел - 9-годишния Андрей Младенов. За илюстратор на изданието поканихме художника Ясен Григоров, научен редактор е доц. д-р Катя Станева, редактор на изданието е Зорница Христова, която довърши книжката, след като Марин внезапно ни напусна.“, разказва директорът на дирекция "Култура“ на Столична община Биляна Генова.

Документите, включени в изданието, са предоставени от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. Книгата е инициатива на Столична община и изцяло финансирана с общински средства.