Програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора продължава с богатата си програма, като в днес ще бъде представена нова изложба и концерт, посветен на 60 години от основаването на камерния ансамбъл “Софийски солисти", предаде репортер на Агенция "Фокус". Диригент е Георги Патриков, а солист – сопраното Симона Кодева. В програмата им са включени Бенджамин Бритън – "Илюминации“ оп. 18 и Антонин Дворжак – Серенада за струнни оп. 22.

Концертът в залата на Операта е с начален час 19.00 часа. Час по-рано - в 18.00 часа във фоайето ще бъде представена ретроспективната изложба "50 години "Софийски музикални седмици“.

Изложбата е създадена от къща-музей "Панчо Владигеров“ и Международния фестивал "Софийски музикални седмици“. С фотоси се проследява историята на първия столичен фестивал "Софийски музикални седмици“. Неговите създатели и ръководители, в лицето на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Богомил Стършенов и Петър Ступел, създават благоприятни условия за среща с изкуството на водещи творци и изпълнители от цял свят. Фестивалната програма събира млади таланти, популяризира ново българско творчество, премиери и вдъхновява музиканти за общи идеи и проекти.

Рени АТАНАСОВА