Програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора продължава и днес с камерния концерт "Suonos Albanicus“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началният час е 19.00 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески“. Събитието с песни и композиции от Албания и Косово ще събере на една сцена Беса Лугичи – сопран, Абигеила Воштина и Висар Кучи – цигулка, Херида Дуро – виола и Марио Гуралуми – виолончело.

Проектът "Suonos Albanicus“ популяризира едни от най-представителните произведения на албанската култура, традиционната градска и народна песен, както и на художествената съвременна музика. Балканските съседи Албания и Косово имат обща история, която обединява тяхната култура. Традиционните мелодии и вдъхновяващи текстове предлагат букет от типично албански усещания.

Формацията вече е изградила собствен профил с участията си в различни страни. Нейният репертоар съдържа разнообразие от жанрове – традиционни албански песни и съвременни музикални творби, представени с елегантност и вкус.

Началото на формацията е поставено през 2000 г. по инициатива на няколко изявени студенти от Университета по изкуства в Тирана. Всеки от тях се откроява с виртуозна изпълнителска техника и собствен индивидуален стил. През годините усъвършенстват своето майсторство в различни реномирани академии по изкуствата в Европа. Това им позволява да съчетават финото звучене на камерния ансамбъл с традиционното албанско музикално изкуство.

Рени АТАНАСОВА