Базата на общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове" ще бъде ремонтирана, разбра Агенция "Фокус". Заданието на обществената поръчка вече е публикувано в електронния портал. Ще бъдат ремонтирани три сгради и пространства на ул. "Даме Груев" 64 в район "Южен". Точната площ, която обхващат дейностите по обновяване са: прилежащ паркинг -  7698,00 кв. м и 2258 кв.м. на постройките.

Двете общински дружества изпълняват проект "Повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градски зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив". Той се финансира с 9 900 000 лв., които са част от 40-милионния общински заем, одобрен от ОбС - Пловдив през юли 2021 г.. Той е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Региони в Растеж“ 2014-2020 год., "Обединена българска банка“ АД, ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове“ и "Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД.“.

В тези близо 10 милиона лева влиза и закупуването на нова техника, част от която вече беше представена, а за двата високопроходими автомобила 4Х4 и един бордови самосвал в момента тече поръчка, след като при предишните пъти не се появиха кандидати по позицията.

Офертите по ремонтите се подават до 16 януари.

Според зададените резултати се очаква повишаване на качеството на услугите, предлагани от двете общински предприятия за поддържане на градската среда и зелената инфраструктура.

Предстои изкъртване на старата асфалтова настилка, транспорт и извозване на строителните отпадъци, ще бъде положена основа от трошен камък, обновени ще са и тротоарите. Ще бъдат положени 6600 кв. метра вибропресовани бетонни плочи. Дограмата на сградите ще бъде подменена с алуминиева, ще бъде направен и цялостен ремонт на стени, тавани и покриви, подмяна на улуци, ВиК тръби и др.

Възложител на обществената поръчка е заместник-кметът с ресор "Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев. Строителните дейности трябва да се вместят в рамките на 150 дни. Според документацията могат да кандидатстват и консорциуми, както и да се използват подизпълнители.