Въпроси, свързани със заем от 10 милиона лева за ОП "Чистота“ и ОП "Градини и паркове“, зададе общинският съветник Слави Георгиев към кмета на града Здравко Димитров. Ето какво каза той по време на заседанието на Общинския съвет на Димитров:

Преди 2 години по Ваше предложение бе изтеглен заем от 10 млн. лв. От тях бяха целево заделени средства за закупуване на нова техника на ОП "Чистота“ и ОП "Градини и паркове“, както и за основен ремонт на тяхната обща база. 2 години по-късно тези средства са усвоени, но това по никакъв начин не облекчи тежката работа на общинските предприятия. Видно е, че по улиците на Пловдив продължава да се използва старата и амортизирана техника, което не доведе до нужното повишаване и облекчаване нивото на работа на предприятията. Това не доведе и до въвеждане на екологичен начин на работа, което беше Ваш основен мотив за изтегляне на тези заемни средства.

В същото време, вместо основен ремонт на базата на общинските предприятия, видно от анекс в системата за договорите на общините ЦАИС, се изпълнява текущ ремонт, което е грубо нарушаване на решението на Общинския съвет за използване на заемните средства.

Поради тези причини Ви отправям следните въпроси:

1. По какъв начин бе утвърден списъкът с необходимите технически средства за общинските предприятия при изтегляне на заемните средства. Стана ли това след съгласувателни писма с директорите на двете комунални предприятия?

2. Представете списък на вече закупената техника и отговаря ли тя на утвърдения от Общинския съвет списък?

3. Поради какви причини след изхарчени 10 млн. лв., ОП "Градини и паркове“, продължава да разполага само със стари, морално и физически остарели водоноски, крайно недостатъчни за покриване на нуждите от поддържане на зелената система на Пловдив?

4. Коя беше причината, основният ремонт на базите на общинските предприятия, да се превърне в текущ, представете необходимата документация за нарушаване на решението на общински съвет?

5. Известно ли Ви беше, преди да определите сумата от 3 млн. лв. за ремонт на базите, че те са разположени върху улична регулация или бяхте воден, Вие и близките Ви общински съветници, единствено от желанието да се усвояват общински средства?

6. В какво точно се изразява ремонтът на стойност 3 млн. лв., който се осъществява в момента на базите на ОП “Чистота“ и ОП "Градини и паркове“, представете необходимата документация за отделните позиции?