Читател на "Фокус" сигнализира, че на "Голямоконарско шосе" няма строителни машини и от известно време на обекта не се работи. Според кмета на район "Северен" Стоян Алексиев тази ситуацията е от месец, за което е информирал кмета на града Здравко Димитров

"Будните граждани видяха ли, когато работехме в събота и неделя? Следващата събота и неделя пак ще работим. Ще видят ли това?" - реагира на сигнала инж. Паун Иванов, управител на фирма "Иса 2000", която извършва реконструкцията и разширението на "Голямоконарско шосе". 

Иванов потвърди, че в момента не се работи, но причината е важният за мюсюлманите месец Рамазан. Още в понеделник строителите се връщат на обекта, а почивните дни ще бъдат отработени. 

На обекта вече са направени каналните мрежи за слаботокови и силнотокови проводници. Предстои да се изградят нови шахти за EVN. Двата водопровода са готови на 70%. Една трета от стълбовете покрай шосето също са готови и трябва само да се изправят, а на тротоарите дори вече са изправени, изброи свършеното инж. Иванов. 

Планирано е до средата на месец юли да се сложи пътната подложка, а до един месец да започне самото асфалтиране. 

Реконструкцията и разширението на "Голямоконарско шосе" започна в началото на април. Строителните дейности се извършват от бул. "Дунав" до землищната граница с община "Марица". 

Пътят е с дължина 1.4 километра, а широчината на лентите се запазва и остава в същия габарит. Освен подмяната на всички подземни комуникации и ВиК инсталации и ново улично осветление, ще има велоалея и тротоари. Предвижда се озеленяване с нови над 400 дървета от различни видове, като само чинарите са над 300, както и напоителна система. В проекта е заложено да се направят две кръгови кръстовища.

Срокът на изпълнение по договор е 650 дни, около 2 години. Средствата за строително-монтажните работи са в размер на 18 милиона лева, осигурени от държавата.

Проектът е до община "Марица", оттам нататък те трябва да направят отчуждаване на имоти на тяхна територия до магистралата и след това ще започне реализацията на втория етап.