За 14-ти път София Филм Фест във Варна ще представи на варненската публика филми с номинации и награди “Оскар", “Златен глобус", БАФТА, “Златна мечка", “Златна палма" и др. Фестивалът ще бъде открит с филма “Добрият шофьор" на Тонислав Христов и с участието на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева и др.

Акцент в програма на тазгодишното издание е "Повелителят на горите“ на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на наградите "Оскар" и "Златна палма“ в Кан. Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство. Феновете на киното и “зелената идея" ще могат да го гледат  на 25-ти март (събота) от 18:00 ч.

Филмът, за който Мартин Скорсезе казва, че му е върнал вярата в бъдещето на киното… Гледаме изключителния хит за 2023 г. - “ТАР" на режисьора Тод Фийлд на 25-ти март (събота) от 20:00 ч. “ТАР" е разказ за световно известния диригент Лидия Тар, на която ѝ предстои издаването на нова книга и изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер - върхът на нейната впечатляваща кариера. На бял свят обаче излизат "призраци“ от миналото и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. "ТАР“ въздействащо изследва властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество, а Кейт Бланшет е както винаги магическа в главната роля, като вече спечели тазгодишните “Златен Глобус" и “BAFTA" за най-добра актриса, а филмът беше един от абсолютните фаворити за “Оскар" за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра женска роля, (номиниран и в още 3 категории).

С наградата за най-добро актьорско изпълнение (поделена) за Вики Крипс в най-новия филм на Мари Кройцер "Корсаж“, представен премиерно в престижната програма "Особен поглед“ на Кан, филмът обикаля над 50 фестивала в цял свят и пренася хиляди зрители назад във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и неговата темпераментна съпруга – императрица Елизабет. Филмовите критици са единодушни във възторга си от превъплъщението на актрисата, а международната преса е изпълнена с оценки като "откровение“, "сензация“, "превъзходно“, "брилянтно“, "дръзко“, "зашеметяващо“. "Корсаж“ е една от петте творби, номинирани за БАФТА в категорията "филм на език, различен от английския“, а ние ще можем да го гледаме на 31-ви март (петък), 20:00 ч.

Сценаристът-режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия във Венеция с "Малката Одеса“, за който бе удостоен със "Сребърен лъв“ за режисура. Следващите му четири филма неизменно са номинирани за "Златна палма“ в Кан, а хитът "Към звездите“ с участието на Брад Пит получи номинации за "Златен лъв“ и Оскар през 2019. Премиерата на най-новата му творба "Часът на Армагедон“ бе отново в Кан, където получи отлични отзиви и овации. Джеймс Грей разказва дълбоко лична история, вдъхновена от собственото му детство, посветена на порастването и на силата на семейните отношения. Във филма ще видим Банкс Репета, легендарният Антъни Хопкинс, Ан Хатауей и Джеръми Стронг. Гледаме  "Часът на Армагедон“ на 1-ви април (събота) от 20:00 ч., зала 2 на ФКЦ-Варна.