"136 будни хора, с чест и достойнство, са дадени на съд един ден преди да започне ефективната стачка". Това заявява чрез една от социалните мрежи Снежана Николова, председател на регионалната структура на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) в МБАЛ - Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Медицинските специалисти са призовани в съда в Добрич на 9 ноември, ден преди началото на оповестени в общественото пространство ефективни протестни действия в болницата. Според СБМС в съда ще се явят хора, които са си позволили "да надигнат глави и да поискат промяна, водеща до по-добри условия на труд, до промяна, водеща до спазване на нормативните наредби, до промяна, водеща до спазване на законите в страната! 136 човека, които поискаха само достойно заплащане на труда си, които поискаха да запазят достойнството на професията си! Поискаха всичко това не само заради себе си, поискаха го за младите хора, поискаха го заради родителите си, поискаха го заради неродените бебенца, поискаха го за доброто и благото на всички граждани! ".

Исковата молба в съда е депозирана от ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Основното искане на протестиращите е да се достигнат нивата на трудово възнаграждение по КТД и с времето те да се надграждат, което според медиците е справедливо и достойно, но все още не се постига реално.

МБАЛ-Добрич е най-голямото болнично заведение в областта. В нея работи професионален екип с дългогодишен опит. Болницата е с отлична акредитационна оценка. През 2021 година в Отделението по неврохирургия са извършени рекордните над 180 операции. 

В края на миналия месец МБАЛ-Добрич получи модерен, кувьоз, който е закупен със средства, събрани от благотворителната инициатива Българската Коледа. В кувьоза се отглеждат недоносени бебета и доносени бебета, които са със затруднени витални показатели и имат нужда от интензивно лечение. В Отделението по неонатология е наличен и единствен по рода си в България кувьоз, дарение от Община Добрич, който съчетава в себе си кувьоз, термо маса и реанимационно легло.

Жулиета НИКОЛОВА