Сливенски свещеник гладува втори ден заради касирания избор за митрополит на Сливенска епархия . Отец Иван Янков, потомствен свещеник и служител в храм “Св. Троица" обяви, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод.

Гладната ставка започна с изрисуване на червен кръст върху стената на сградата на митрополията.

Отец Иван поясни, че започва подписка "за" и "против" Агатополския епископ Йеротей, който бе епархийския избор за Сливенски митрополит на 18 февруари, заедно с Константийският епископ Михаил.

"В Българската православна църква нищо не е наред", каза отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, но празна бутилка. "Сам съм и казвам - нещо в църквата ни не е нормално", каза още отец Иван.

Той каза още, че очаква в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а през деня - пред митрополията, за да събира подписи.

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит.

На 12 март Светият синод потвърди решението си за касиране на избора и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията.

Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания.