Освен "Тътени“, Община Сливен ще преиздаде "Бурята“, "И стана ден“ на писателя Цончо Родев. Трилогията проследява историята на Възраждането, разказана през миналото на Сливен. Романите имат голяма документална стойност поради факта, че в тях са цитирани автентични документи, спомени и дневници.

Това е поредна стъпка на общинското ръководство в тази посока. Миналата година бе преиздаден първият от романите – "Тътени“. Преиздаването му бе възложено на издателство "Фабер - принт“ от Велико Търново след одобрен проект за финансиране от Общински фонд "Култура“.

Тази година издателството отново кандидатства с идейно предложение, което бе одобрено от Фонда – за преиздаване на другите два романа "Бурята“ и "И стана ден“.

Преиздаването на историческия епос е дълго обмисляна идея на Община Сливен, която намира проявление през 2022 г., след среща на кмета Стефан Радев със зам.-директора на Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий“ Ваня Аврамова. Тогава Община Сливен получи възможност да преиздаде трилогията, след като най-голямата българска библиотека й преотстъпи авторските права за определен срок, чрез сключен договор.

Правата над творбите са завещани на съпругата на автора Надежда Родева. След неговата кончина тя ги предоставя на Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий“.

Цончо Родев е роден в Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на родния си град и на Сливен. Носител е на наградите на Община Сливен "Добри Чинтулов“ и "Д-р Иван Селимински“. През 2006 г. Общински съвет – Сливен го удостои с отличието "За граждански принос“. Авторът изследва историята на Града под Сините камъни в продължение на 18 години. Трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г.

Предстои отпечатване по хиляда копия на романите "Бурята“ и "И стана ден“. Предвижда се и изработка на картонен футляр за съхранение и на трите романа.