Пловдив не е предприел никакви реални мерки по отношение на подобряване качеството на въздуха. Това заяви независимият общински съветник Слави Георгиев във връзка с една от точките, залегнала в дневния ред за предстоящата в четвъртък сесия на Общински съвет на Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Става въпрос за отчет за изпълнение на "Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив за периода 2018-2023 г.“

"Според заместник-кмета Анести Тимчев подобряването на качеството на въздуха е да се сменят няколко хиляди броя стари уреди с климатици и с тези действия се изчерпва цялата борба. Той обаче пропуска, че в програмата има и други мерки като намаляването на автомобилния транспорт и увеличаването на градския такъв", посочи Слави Георгиев.

Той допълни, че е необходимо намаляването на трафика в централната градска част, за което община Пловдив не е предприела никакви действия.

"За да получим реално подобряване на качеството на въздуха трябва общинските предприятиия да работят на своя максимум и да изпълняват своите действия, като санкциониране на определени замърсители, като при строителство, да речем и ограничаване на големи камиони, които да минават през Пловдив", коментира Слави Георгиев.

"По три от четири параграфа община Пловдив не е направила нищо, което да подобри качеството на въздуха и Анести Тимчев и Здравко Димитров няма да какво да се тупат по гърдите, тъй като за мен свършена работа няма", заключи независимият общински съветник.