Въвеждането на Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на Бургас одобриха общинските стверници, предаде репортер на "Фокус".

Идеята е да се въведе единен механизъм за разпознаваем облик на града. Това включва цветово фасадно оформление на сградите в жилищните комплекси, в това число - цветово оформление на номер и лого. По този начин, при изготвяне на инвестиционен проект за нова сграда, която е включена в режима на свързано застрояване, цветовото решение на фасадите ѝ следва да бъде съобразено с това на фасадите на съседните изградени сгради. 

Дебатите по темата продължиха повече от час, но общото мнение на съветниците бе, че въвеждането на подобни правила е стъпка напред.  

"Такива правила са необходими в Бургас. Колкото повече се запознавам с нея обаче, оставам с впечатлението, че има неясноти. Поражда въпроси, които първо трябва да изчистим преди да приемем", заяви Стоян Грозев. 

Общинският съветник Красимир Калудов предложи в следващия бюджет да бъде предвиден финансов ресурс, който да обезпечи Наредбата, както и при изготвянето на стандартите към нея да бъдат привлечени съсловни организации, които да бъдат в помощ на целия процес.

"Конкретни средства в бюджета не са предвидени, тъй като става въпрос за изисквания към собствениците на жилищни и нежилищни сгради. Относно сградите, които са собственост на Община Бургас обаче – те ще бъдат съобразени с Наредбата", посочи кметът Димтитър Николов.   

Зам.-кметът Чанка Коралска заяви, че Наредбата е плод на 3-годишен труд. "Първият вариант премина през доста варианти. Няма да се съглася, че тя не е коментирана със съсловните организации. Напротив – тя беше плод на съвместен труд между нас и тях. Създаването на този нормативен акт беше нещо ново, независимо че през годините сме се опитвали да въвеждаме подобни стандарти. Имахме такова изискване за различни елементи от търговските обекти по ул. "Богориди" – видя се, че това се хареса от хората. След като бъде приета тази Наредба, тя ще започне да се развива. Ще бъдат гласувани и нови предложения по нея", добави тя. 

Наредбата бе приета с 47 гласа "за" и 2 – "въздържал се".