Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на Бургас предстои да гласуват общинските съветници, предаде репортер на "Фокус". 

Идеята е да се въведе единен механизъм за разпознаваем облик на града, както и да се преустанови практиката на поединичен подход, който води до липса хармоничност в цялостната визия на градските пространства. 

Наредбата включва цветово фасадно оформление на сградите в жилищните комплекси, в това число цветовото оформление на номер и лого. По този начин, при изготвяне на инвестиционен проект за нова сграда, включена в режим на свързано застрояване, цветовото решение на фасадите ѝ следва да бъде съобразено с цветовото решение на фасадите на съседните изградени сгради. 

"Въвеждат се изисквания към инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн и още на този етап от инвестиционния процес ще бъде овладяно безконтролното и нестандартно офромление на градската среда, което се получава, при положение че липсват единни правила", се посочва в докладната записка. 

Освен това, новата наредба предвижда слънцезащитните елементи като сенници, тенти, перголи и други по сградите да се изпълняват в обща цветова гама или в контраст и като оттенък или нюанс, кореспондиращи както един с друг, така и с цветовете на съответната сграда. 

При одобрение от страна на Общинския съвет, чието заседание ще бъде на 20 декември т.г., новата наредба ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.