Над 500 родители, ученици и учители от Силистра са готови на протест заради отказ от финансиране за ремонт на две сгради. Това са основно училище "Отец Паисий", чийто последен ремонт е правен през 1992 година, и средношколското общежитие, което пък не е ремонтирано от построяването му преди 60 години, съобщи NOVA.

"Недоволството у нас се породи от факта, че проектът е спечелен, от което ние бяхме изключително щастливи. Мислехме, че децата ни ще получат качествена образователна среда, мотивираща, която ще даде резултати. След това разбрахме, че има някакъв проблем и ремонтът е отказан", посочва майка на ученик. Родителите са стартирали подписка, която ще изпратят в Министерството на образованието. По думите им в сградата на училището има мухъл, който децата дишат ежедневно.

Най-старото училище в Силистра е строено между 1932 и 1935 г., посочи настоящия му директор. По думите на Илиева покривът е силно компрометиран и се нуждае от основен ремонт. Същото било състоянието и на носещи колони, което било опасно за пребиваващите в учебното заведение.

Средношколското общежитие "Младост" има капацитет за настаняване на 190 ученици, но в момента е дом за едва 126. Причината, по думите на директора му, е лошото състояние на някои от стаите.  

Проектът е за 8 млн. лв. Парите обаче не са отпуснати заради глоба от 1500 лв. "Проблемът е в МОН. Той може да бъде решен с едно споразумение, което вече пуснахме", каза кметът на Силистра Александър Сабанов. Общината е започнала и дела след отказа на институцията да финансира ремонтите.