На пресконференция в заседателната зала на Община Силистра кметът Александър Сабанов съобщи, че в общинска администрация е внесена обща протестна подписка от директора на ОУ "Отец Паисий" Галя Илиева и директора на Обединено общежитие за средношколци "Младост" Валери Тодоров по повод отказа за финансиране на проектно предложение основен ремонт и цялостно обновяване на двете сгради, предаде репортер на "Фокус".

То трябваше да се случи по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Подписката е подписана от близо 500 души от ОУ "Отец Паисий" - гр. Силистра и ООС "Младост" - гр. Силистра и е инициирана от Сдружение с нестопанска цел "Училищно настоятелство при ОУ "Отец Паисий“ – гр. Силистра“, Обществен съвет при ОУ "Отец Паисий“ – гр. Силистра и Сдружение с нестопанска цел "Училищно настоятелство – ООС "Младост“ – гр. Силистра.

В подписката се заявява готовност за стачни действия пред Министерство на образованието и науката. Чрез кмета на общината тя ще бъде изпратена до министър-председателя на Република България, министъра на образованието и науката, изпълнителна агенция “Програма за образование", както и до национални медии.

До момента Община Силистра е отстранила последиците от допуснатото нарушение, изпълнила е в цялост и в срок конкретни предписания на Дирекция "Инспекция по труда" гр. Силистра и е реализирала всички необходими мерки за предотвратяване на нови нарушения, след което не е допускала други нарушения по Кодекса на труда.

Също така Общината обжалва решенията за отказ пред Административен съд - Силистра, както и наказателното постановление пред Районен съд – Силистра. Изпратено е и споразумение до Министерството на образованието и науката, с което да се прекратят делата и двете страни да продължат работа.

Кметът Сабанов като стопанин на тези сгради и отговорен градоначалник, с грижа към условията, при които се обучават и развиват младите хора в общината, е приел разрешаването на този казус като своя мисия от първия ден на мандата си и води последователна политика, за да се стигне до положителна развръзка. Той е провел множество разговори с директорите и с Галина Даскалова - началник отдел “Образование и младежки дейности" към Община Силистра.

Сабанов подкрепя инициативата на родителите и е готов заедно с тях да участва в стачните действия, защото е убеден, че децата и учителите на Силистра заслужават по-добри условия за обучение и по-нормална жизнена среда.