Продължителният ремонт в ДГ "Осми март" предизвика недоволството на родители. За Plovdiv24.bg хората обясниха, че някои от децата са в сборни групи, които значително надвишават максимално разрешената бройка. Ето писмото, което ни изпратиха:

"Родител съм на петгодишно дете, учащо в Детска градина "Осми март", с адрес: гр. Пловдив, ул. "Даме Груев" № 1. Чрез настоящия сигнал до Вас, в качеството Ви на най-обективна и четена медия в града, желая да изразя недоволството и възмущението си от създадената неприемлива ситуация в посочената по-горе детска градина и по-специално в трета "Б" група на същата.

В края на миналата учебна година /месец юни/ беше започнат ремонт на основната сграда на детската градина. Към момента този ремонт все още е далеч от завършване, като по данни от директорката на детската градина, същият трябва да приключи в срок до 11.01.2024 г.. Предвид извършването на реновация на сградата, голяма част от детските групи бяха разпръснати в близки детски градини, а групата, в която се обучава детето ми, остана в отделна от основния корпус на градината сграда, находяща се в двора. От месец юни насам в посочената сграда се помещава сборна група от деца, която включва както трета "Б", така и четвърта група - деца с обща численост 68. Последното обстоятелство, предвид предстоящият грипен и вирусен есенно-зимен сезон буди у родителите на всички тези деца основателни притеснения за здравето им. Следва да се има предвид и нарастващият брой заразени с КОВИД -19!!! Това безобразие се въвежда със заповед на"компетентните лица" в Община Пловдив.

Считам, че би било добре за посоченото по-горе безобразие да се даде гласност, чрез материал на сайта. Твърдя, че не са покрити  минималните изисквания за всяко дете, съгласно НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Убеден съм, че в посочената сграда, в която са настанени 68 деца не е налична площ на занималня и спално помещение в размер на минимум 4 кв.м. за всяко дете, така както това е посочено в чл. 10, ал. 6 от цитираната наредба. Убеден съм, че условията не са нито подходящи, нито здравословни за всички тези деца. Това ли са стриктните мерки, подходящи за запазване на здравето на децата – никакво лично пространство, близо 70 деца наблъскани в стая от 60-70 кв.м., предназначена за група с численост от 25, всяко свободно пространство запълнено с допълнителни легла и то в есенно-зимен вирусен сезон и в условията на пандемия от недотам научно разбрана болест като КОВИД-19!

Описаната по-горе ситуация изисква незабавно адресиране и действия. Става въпрос за здравето и обучението на деца в предучилищна възраст. Именно правата на последните и на работещите им родители - данъкоплатци имат най-голяма нужда от защита от органите и институциите на държавата.

Неморално и безотговорно е децата и родителите им да бъдат наказани за некомпетентното планиране и извършване на ремонтни дейности в учебно заведение, по време на учебната година.

Моля за Вашата спешна и компетентна намеса."

Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов заяви, че веднага е разпоредил проверка след като е получил сигнала от Plovdiv24.bg

"Направена е организация децата да бъдат настатени в други заведения. Има две сборни групи, трета и четвърта група, които са в постройка в двора на основната градина. Според решение на Общинския съвет една група е от 28 деца максимум, но те са в намален състав и децата реално са по-малко. Останалите групи са преместени в блокови градини. 

Некомфортно е, има неуредици както при всеки ремонт, но не са 60-70 деца в едно помещение. Просто нямаме такова голямо помещение" - коментира Стоянов.

На родителските срещи са коментирани сроковете за ремонта и е съобщено уверението на фирмата, че работата ще приключи до края на 2023 година.