Върховният административен съд спря окончателно реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" в София. Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изискванията по закон за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението.

Очаква се да има нова временна реорганизация.

"Съдът каза, че няма ГПОД (Генерален план за организация на движението) от 2017 г. Това означава, че всички организации на движението, направени от 2017 г. до момента, както пускане на нови улици и булеварди, маркиране на пешеходни пътеки и т.н., са под огромен риск с този безпрецедентен акт на съда, който беше провокиран от голям политически натиск. Новата организация на движение работи добре, има коридори за градския транспорт и има ленти за велосипедисти", обясни Андрей Зографски, общински съветник от ПП ДБ (Спаси София).

Той обясни, че по Генералния план за организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" в София - трябва да има бус лента и велоалеи.

"Ние от ГЕРБ-СДС искаме оставката на Васил Терзиев, искаме оставката и на заместник-кмета Павлов. Едно след друго излизат незаконни действия. Решенията на съда казват, че всичко, което се е случило по бул. "Патриарх Евтимий" и "Витошка" е незаконно", каза пред обществената телевизия Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Според Хекимян Васил Терзиев и зам.-кметът на София - Илиян Павлов са знаели, че при реорганизацията на движението на тези ключови булеварди в столицата, извършват "незаконни действия", за които са изразходвани около 1,5 млн. лв.

Андрей Зографски заяви, че този проект е предвиден още от времето, в което ГЕРБ са били в управата.

Пътни експерти на движението неведнъж обясниха, че тази реорганизация на движението е и опасна, освен незаконна.

Според Андрей Зографски велоалеите и пешеходните пътеки към момента са много по-безопасни от преди реорганизацията на движението.

Антон Хекимян обясни, че СДВР има правомощията да върне старата организация и призова всички в Общинския съвет да направят работещ проект.