Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на обвиняем за държане с цел разпространение на наркотици при условията на опасен рецидив. Най-тежката мярка за неотклонение е била взета спрямо Венцислав Ф. от Добричкия окръжен съд, но защитата обжалва определението.

30-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 6 април при условията на опасен рецидив е държал с цел разпространение 4 вида високорискови наркотици. От обвиняемия и два имота, обитавани от него, били иззети близо 17.3 грама хероин, 12.16 грама метаамфетамин, 11.58 грама кокаин и 0.65 грама марихуана. Мъжът е бил осъждан 6 пъти, 5 от които – за престъпления, свързани с наркотици.

Защитата поиска домашен арест, защото счита, че няма основания за задържането на обвиняемия – не са събрани достатъчно данни за виновността му и за това той да е автор на вмененото му деяние. Не са налице и опасностите от укриване или извършване на престъпление, смята адвокатът.

Представителят на Апелативната прокуратура бе на противоположното становище. Той изтъкна предходната съдимост на лицето. Друг аргумент на държавното обвинение е това, че при опасен рецидив законът предполага за реална опасността от извършване на престъпление. Тази презумпция не е опровергана от данните по делото.

Апелативният съд прие, че от събраните доказателства може да се достигне до обосновано предположение за съпричастността на Венцислав. Съдебният състав припомни, че към настоящия момент Наказателно-процесуалният кодекс изисква доказателства, които да подкрепят обвинителната теза, без да са категорични и изчерпателни. Макар че производството е в начален етап, такива данни съществуват и може да се обоснове тезата за съпричастността на обвиняемия. Законосъобразен е и изводът на Добричкия окръжен съд, че е реална опасността привлеченият към наказателна отговорност да извърши престъпление. За това говорят както петте предходни осъждания за сходни деяния, така и видът, количеството на иззетите наркотици и начинът на разпространението им. Според свидетели, дейността е продължавала години. Не е оборена законовата презумпция, свързана с опасния рецидив. Въззивната инстанция подчерта високата обществена опасност на извършеното, която също трябва да се вземе предвид.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди определението на Окръжен съд – Добрич, с което е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ на Венцислав Ф. Съдебният акт не подлежи на обжалване.