За поредна година в подножието на лесопарк "Хисарлъка“ в Кюстендил се проведе авиошоуто "Осогово“, предаде репортер на "Фокус“. Мястото на събитието беше едноименния стадион, а демонстрацията на самолети, ракети и други летателни апарати бе по повод 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Събитието е организирано от Община Кюстендил, Обединен детски комплекс и Българската федерация по авиомоделизъм.

В рамките на авиошоуто се проведе и поредният конкурс за нестандартни летателни апарати направени от ученици "ИКАР 2023". Присъстващите имаха възможност да наблюдават и демонстрация на мото-пара планер и други интересни летящи обекти. За малките зрители имаше и специално организирано състезание за най-успешен полет със сглобяем самолет. Разбира се – с награди.

"Нашата цел е този вид спорт – авиомоделизмът, да го направим по-популярен. Той е свързан с доста умения и сръчност, редовни занимания. Надявам се, че децата, които се занимават в школата към ОДК ще са повече. Тази година имаме бум, голям интерес. Нашият кръжок е единственият в Югозападна България. Продължаваме да го поддържаме, имаме доста постижения в миналото и се надявам, че ще имаме и повече успехи“, коментира директорът на ОДК – Кюстендил Бойко Малинов.

Венцеслав ИЛЧЕВ