Само половин час след извършеното отвличане на 45-годишна жена в Смолян, полицията е задържала извършителите. Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура – Смолян, на който присъстваха Недко Симов, окръжен прокурор на Смолян, Атанас Илиев, зам.-окръжен прокурор на Смолян, и ст. комисар Цветан Цанков, директор на ОД на МВР – Смолян, предаде репортер на "Фокус“.

Прокурор Симов заяви, че по отвличането се работи интензивно от подаването на сигнала в 7:05 часа тази сутрин. "Жертвата на престъплението е в безопасност, благодарение на своевременната и бърза реакция на МВР. Вече има образувано досъдебно производство, по което се работи интензивно, извършени са доста действия и събиране на доказателства“, поясни прокурор Симов.

Ст. комисар Цанков уточни, че тази сутрин в 7:05 на тел 112 е получен сигнал от лице, че в лек автомобил мерцедес насилствено е натикана жена, която е крещяла и викала за помощ и са й били нанесени удари. "Незабавно са предприети оперативно-издирвателни действия. Колегите са заградили пътните артерии от и към Смолян и след около 15-20 мин нарядът е установил автомобила. Водачът е на 46 години, отвлечената жена е 45 години, а помагач е съпругата на извършителя, която е на 38 години. Установена е жената на задната седалка, която твърди, че е била малтретирана“, обясни ст. комисар Цанков.

Прокурор Илиев, който е и наблюдаващ прокурор по делото – благодари за бързите действия и проявен професионализъм на служителите на ОДМВР – Смолян. "В 7:05 часа е подаден сигналът за отвлеченото лице и в 7:40 часа вече са били съставени заповедите за задържане на двете лица. До 15.30 часа е извършено освидетелстване на пострадалата. За щастие тя е в добро състояние, разпитана е пред съдя, очевидец също е разпитан, извършени са множество действия и са събрани веществени доказателства. Досъдебното производство се води като бързо такова и до 1 седмица трябва да бъде внесено в Окръжен съд – Смолян. По изключително арогантен и груб начин жената е била издърпана за косата с проявено насилие и е натикана в колата. При вкарването в колата е помогнала друга жена от задната седалка. Извършено е  отвличане с квалификация от 2 лица. Наказанието за такова престъпление е от 7 до 15 години лишаване от свобода“, допълни прокурор Илиев. Той посочи, че продължават действията по разследването. Предстои да се назначат експертизи и ще има още разпити на свидетели. Двамата извършители вече са привлечени като обвиняеми.

Прокурор Илиев добави, че по първоначални данни, както и по доказателства е имало лични отношения между отвлечената жена и извършителя. "Видно от неговата справка за съдимост, през декември 2023 г. е имало инцидент, при който той е запалил автомобил, ползван от пострадалата. За това престъпление му е наложено условно наказание, с тригодишен изпитателен срок. Имало е влошени отношения между страните и продължаваме да изясняваме фактологията около бруталното събитие“, уточни прокурор Илиев. При доказване на вината за отвличането, мъжът ще трябва да изтърпи и отложеното наказание, тъй като е извършил престъплението в изпитателния срок.

На брифинга стана ясно още, че участието на двамата, които са съпруг и съпруга не е съвсем равностойно, защото единият е със съдебно минало, а другият не. Постановено е задържането за 72 часа на извършителя, която е отвлякъл жената. Предстои да се внесе искане за мярка задържане под стража. На жената, помагала при извършване на престъплението е постановена мярка подписка, тъй като има три деца, две от които непълнолетни.

Работи се по няколко версии по случая с отвличането. По първоначални данни, по думите на извършителите, мъжът е искал да живее с отвлечената жена. Предстои обаче всички версии да бъдат проучени, както и доказателствата и да се установи каква точно е била причината за извършеното престъпление.