Пловдивският административен съд обяви за нищожно становище на министъра на културата от 1 август 2022 г., с което е отказано съгласуване с НИНКН на проект за ново застрояване на бившия тютюнев склад "Ориент Табако" на фирма "Одрин 8" ЕООД в Пловдив. Магистратите връщат преписката в МК за ново произнасяне по молба на дружеството, предаде репортер на "Фокус".

Отказът на тогавашния министър на културата Атанас Атанасов е заради това, че заданието е в нарушение на изискванията на Общите предписания за опазване и представяне на Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ и е в нарушение на ЗУТ и на изискванията на Наредба № 8 от 14.06.2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове. В мотивите на административния орган се посочва, че с внесеното предложение се променя културно-историческата среда на недвижима културна ценно с категория "местно значение“ и затова е недопустимо по отношение на опазването и експонирането на единичната и груповата недвижима културна ценност.

Съгласно представения по делото нотариален акт от 2009 г. дружеството жалбоподател е придобило в собственост дворно място на ул. "Одрин" 8 с площ  3072,50 кв. м., с построените върху имота тютюнев склад на четири етажа, застроен върху 1050 кв. м. откъм ул. "Одрин“, и тютюнев склад на четири етажа, застроен върху 760 кв. м. откъм ул. "Г. М. Димитров“, с предишно наименование ул. "Н. Гълъбов“.

Имотът попада в обхвата на Групова недвижима културна ценност "система улични ансамбли "Д“ по ул. "Иван Вазов“ и ул. "Цанко Дюстабанов“, съставен елемент на Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив, групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, на урбанизма и културния пейзаж, обявен в Протокол № 5/22.05.2000 г. на НСОПК, утвърден от Министъра на културата. Това не се оспорва от фирмата собственик.

Подадена е молба от жалбоподателя, ведно с предложение за застрояване, съдържащо силуетен план и архивна снимка на сградата-НКЦ. В административното производство, на основание чл. 84, ал. 1 от ЗКН, по проекта е изразено становище от директора на НИНКН, който е предложил на МК да не го съгласува. Съобразявайки това становище и ползвайки неговите мотиви, ответният административен орган е постановил своя краен акт, а именно оспорения в настоящото съдебно производство отказ за съгласуване. 

През април 2022 г. ВАС отмени и обяви за незаконосъобразна заповед на директора на НИНКН от 28.01.2016 г., с която в Списъка с регистрирани и декларирани обекти на недвижимо културно наследство в Пловдив е описана друга сграда на мястото на тютюневия склад "Ориент табако". На база на това решение сега Административният съд в Пловдив приема, че е основателно искането на частния инвеститор за обявяване на нищожен акта на МК. 

Административен съд - Пловдив осъжда МК да заплати съдебните разноски на фирма "Одрин 8" ЕООД в размер на 1050 лева. 

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението за постановяването му с препис за страните