Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник на България – Трети март и 145 години от така жадуваната свобода, предаде репортер на "Фокус“. Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха кметът на Смолян, Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, гл. секретар на областната администрация Георги Кисьов, секретарят Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк подполковник Стефан Димов , директори на държавни институции, духовници,  общински съветници и общественици.

Проявите започнаха с Благодарствен Молебен за мир в храм "Св. Никола" в смолянския квартал Устово, която бе отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.

По традиция сдружение "Родопски хайдути" поведе литийното шествие от църквата "Св. Никола" до площад "Възраждане".

Проявите за празника продължиха с Почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян.

"Трети  март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на освободителната война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България", каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

Техните дела са записани с алени букви в героичните страници на българската история и са пътеводна светлина за новите поколения българи, посочи градоначалникът. По думите му днес си спомняме за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, на Перущица и Клисура.

"По традиция на всеки Трети  март се събираме пред този паметник на борците за свобода, защото най-напред в Устово, нашите деди са посрещнали освободителите“, каза още в словото си Мелемов. Той припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково“, посочи в словото си кметът на Смолян.

"Трети март е ден на преклонение и вдъхновение. Уроците на историята трябва да се осмислят. Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело. В името на България нека да бъдем по-единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска държава. Да живее България“, каза още Мелемов.

Слово за Трети март произнесе и областният  управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Десетки родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Празничната програма продължи с изпълнение на състави от НЧ "Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян.