С благослов, раздаване на отличия и много приветствия Националният военен университет "Васил Левски“ празнува 144 години от създаването на първото военно училище у нас, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Празничният ден започна с литургия в храма "Св. Седмочисленици“, който се намира в двора на университета. Богослужението бе водено от негово високо преосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

След това с военен ритуал на паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците бяха поднесени венци и цветя. Тържеството продължи с празнични слова. Курсантите и гостите пръв поздрави бриг. Генерал Иван Маламов – началник на НВУ "Васил Левски“. Той припомни, че висшето училище е създадено с мисията да защитава и развива бъдещето на държавата и армията, и вече 144 години изпълнява завета си – да изгражда морално и физически възпитаниците си, да ги учи на чест и достойнство, за да служат на държавата си.

"НВУ е национално отговорна институция, която осъзнава своята роля и значение. Благодаря на преподавателския, административния състав и логистиката на университета, за усилията, които всекидневно полагат. Благодаря и на курсантите, които са избрали НВУ "Васил Левски“, че са "жертвали“ част от своя живот в името на една кауза – постъпка достойна за уважение и благодарност“, каза още бриг. Ген. Маламов.

Зам.-началникът на отбраната Цанко Стойков, който бе гост на събитието, също поздрави ръководството и възпитаниците на НВУ с днешния празник и им пожела да продължат да пазят традициите и борбения дух на предците ни. Приветствие отправи и началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов. Той припомни, че силната армия се гради от знаещи и можещи мъже и жени, които не се отказват. Пожела още здраве и успех в учебните знания, както на възпитаниците, така и на ръководството.

Последва раздаването на награди на редица военнослужещи, които бяха отличени за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните си задължения. Великотърновският митрополит Григорий също беше награден. Той получи най-високото звание на университета Доктор хонорис кауза.